Jaki rodzaj herbaty należy pić?

Jeśli nie jesteś pewien, jaki rodzaj herbaty pić, ten artykuł dostarczy Ci podstawowych informacji. Dowiedz się o herbatach zielonych, białych, czarnych i ziołowych oraz o tym, co każda z nich ma do zaoferowania. Ważne jest, aby zrozumieć, w jaki sposób powstaje każdy rodzaj herbaty, aby móc bezpiecznie i skutecznie cieszyć się nią. Następnie możesz zdecydować, który rodzaj herbaty jest dla Ciebie odpowiedni. W końcu nigdy nie możesz się pomylić z filiżanką dobrej herbaty.

Zielona herbata – https://cupandyou.pl/herbata.html
Badania wykazały, że katechiny zawarte w zielonej herbacie chronią przed wolnymi rodnikami i peptydami beta-amyloidu, dwoma rodzajami uszkodzeń komórek. Chociaż stężenia zastosowane w badaniu były znacznie wyższe niż te występujące w organizmie człowieka, te bioaktywne związki mogą mieć korzystny wpływ na mózg. Ponadto mogą pomóc w zapobieganiu próchnicy, zmniejszeniu stresu, zmniejszeniu stanu zapalnego i leczeniu chorób skóry. Potrzebne są jednak dalsze badania na ludziach, aby zweryfikować te korzyści.

Biała herbata
Biała herbata po zaparzeniu ma delikatny, jasnożółty kolor, a jej nazwa wywodzi się od srebrzystobiałych włosków, które otaczają nieotwarte pąki. Herbata biała jest uprawiana w Chinach, głównie w prowincji Fujian. Inne regiony uprawy to wschodni Nepal, Tajwan i południowa Sri Lanka. Krzew herbaciany jest blisko spokrewniony z dziką odmianą Camellia taliensis, która jest również zbierana w prowincji Yunnan.

Czarna herbata
Pojedynczy listek herbaty może być zrobiony z zielonej lub czarnej herbaty. W tradycyjnej metodzie liście herbaty zwija się w charakterystyczne kształty i suszy w ciepłym powietrzu do 18 godzin. W kolejnym kroku liście są cięte na małe kawałki i pakowane do głębokiego, drobno tkanego bambusowego koszyka, ograniczającego dostęp tlenu i temperatury. Po oksydacji liście są sortowane, suszone i pakowane. Najpopularniejszym rodzajem herbaty jest czarna herbata.

Ziołowe herbaty
Herbaty ziołowe są wytwarzane z różnych materiałów roślinnych i są parzone do spożycia przez ludzi. Podczas gdy wiele herbat przygotowywanych jest na miejscu, niektóre firmy produkują również butelkowane napoje ziołowe. Ogólnie rzecz biorąc, herbaty ziołowe występują w różnych postaciach, w tym całych suszonych części roślin, torebek herbaty i granulek. Herbaty ziołowe mają szereg korzyści zdrowotnych, a niektóre są nawet popularne w celach kosmetycznych.

Masala chai
Indyjska Masala Chai to pyszna, aromatyczna herbata, którą można przygotować z całych przypraw lub zmielonego proszku chai masala. Jej łagodne, słodkie i pikantne smaki sprawiają, że jest to jedna z najpopularniejszych herbat na świecie. Chociaż nie ma ustalonego przepisu na masala chai, oto kilka prostych kroków, aby stworzyć pyszną filiżankę masala chai. Najpierw przygotuj herbatę, podgrzewając wodę w rondlu. Zetrzyj imbir i dodaj do wody. Następnie zagotuj. Gdy woda będzie ciepła, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Następnie dodaj mleko, jeśli chcesz.

Herbata Cejlońska
Niezależnie od tego, czy planujesz dodać filiżankę do porannej javy, czy jesteś tradycjonalistą i wolisz bardziej pikantny smak, nie ma nic lepszego niż filiżanka gorącej herbaty cejlońskiej, która zwiększy Twoją codzienną energię. Niezależnie od tego, czy chcesz poprawić trawienie, czy zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca, herbata cejlońska jest doskonałym dodatkiem do Twojej diety. Ponadto ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym przeciwutleniacze i składniki odżywcze.

herbata Darjeeling
Prawdopodobnie słyszałeś o herbacie Darjeeling, ale czy kiedykolwiek próbowałeś różnych rodzajów tej słynnej czarnej herbaty? W rzeczywistości istnieją dwa rodzaje: pierwszy kolor i drugi kolor. Herbaty pierwszego rzutu są zbierane w środku wiosny, gdy drzewa zaczynają kwitnąć. Są koloru bursztynowo-zielonego ze srebrzystymi końcówkami i łagodnym, rześkim smakiem. Herbaty drugiego rzutu są zbierane później, w okresie letnim i mają bogaty, słodowy smak.

Herbata CTC
Co to jest herbata CTC i jaki jest jej cel? Herbata CTC to czarna herbata przetwarzana w procesie zwanym cięciem, rozdzieraniem, zwijaniem. Ta metoda polega na przepuszczaniu liści herbaty przez cylindryczne wałki z setkami ostrych jak brzytwa zębów, miażdżeniu, rozdzieraniu i zwijaniu liści w granulki. Zastępuje ostatni etap tradycyjnej produkcji herbaty, polegający na zwijaniu liści w paski. Ta metoda wykorzystuje mniej materiałów niż tradycyjne wytwarzanie herbaty i ma wiele zalet.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.